Ce se întâmplă dacă nu mai mănânci altceva în afară de carne
Dacă credeai că veganii aceia exagerați sunt enervanți, încă nu i-ai întâlnit pe carnivori. Aceștia au o dietă compusă exclusiv din carne și apă.
Adcepții acestei mișcări mănâncă doar carne condimentată. Carbohidrații, legumele, fructele și cam orice aliment care nu a avut viață la un moment dat sunt absolut interzise. Această dietă extremă este periculoasă nu doar pentru sănătatea adepților săi, ci și a planetei.
Cel care a adus acest tip de alimentație în atenția publică a fost Jordan Peterson, un academician de la University of Toronto, din Canada. „Mănânc doar carne de vită și sare și apă”, a povestit acesta comediantului Joe Rogan într-un podcast. „Asta-i tot. Și niciodată nu trișez. Niciodată. Nici măcar puțin”.
Peterson a povestit că a preluat regimul carnivor de la fiica sa, Mikhaila, care este o mare fană a unei diete bazate, în principal, pe carne și care scrie despre asta pe blogul ei. Totuși, dieta a fost recomandată și de alții, printre care autorul și fostul chirurg ortoped Shawn Baker, a cărui licență medicală a fost retrasă. Baker se consideră un revoluționar și este creatorul grupului de Facebook World Carnivore Tribe, un loc unde peste 19 mii de oameni își împărtășesc unii cu alții aprecierea și întrebările cu privire la dieta carnivoră.
Descrierea grupului sună cam așa: „Un grup internațional dedicat demonstrării publice a efectelor unei diete exclusiv carnivore! Vom promova agresiv acest stil de viață drept un instrument potent pentru promovarea și restaurarea sănătății excelente! Împărtășiți-vă cunoștințele, experiența și informațiile aici! Carne și apă! Salvăm lumea friptură după friptură!”.
Totuși, oamenii de știință spun că nu există vreo dovadă care să arate că o dietă compusă exclusiv din carne este bună pentru sănătatea oamenilor. Ea aduce mai multe rele decât beneficii. „Oamenii sunt foarte impresionabili, mai ales oamenii care sunt bolnavi și care vor să se facă mai bine, și care vor încerca orice”, a zis cardiologul Ethan Weiss de la University of California, potrivit BuzzFeed.” Mi-e teamă că genul acesta de lucru profită de oamenii care chiar se chinuie”.
Problema este că persoanele carnivore nu reușesc să își ia cantitățile corecte de vitamine, nutrienți și fibre din alte surse (precum legumele, fructele, cerealele și lactatele) și astfel se expun riscului de a dezvolta o suită de complicații de sănătate, precum scorbutul – care apare în lipsa vitaminei C. Mai mult, consumul excesiv de carne poate fi un factor determinant în apariția bolilor de inimă și a cancerului.
Așadar, dacă vreodată te tentează să adopți calea extremistă a carnivorilor, amintește-ți că asta te-ar expune la riscuri inutile de care ai putea să te lipsești.